Sorry your browser is not supported!

You are using an outdated browser that does not support modern web technologies, in order to use this site please update to a new browser.

Browsers supported include Chrome, FireFox, Safari, Opera, Internet Explorer 10+ or Microsoft Edge.

Program Announcements / [STICKY] CodeSurge -- DarkBASIC Professional IDE v1.0

Author
Message
hyrichter
14
Years of Service
User Offline
Joined: 15th Feb 2004
Location: Arizona
Posted: 20th Aug 2007 07:51 Edited at: 21st Dec 2009 02:08
Dec. 20, 2009 Update
CodeSurge is now at Version 1.4c (Build 4). This is just a few minor bug fixes, as well as offering full Windows Vista/7 support. This will probably the last version of CodeSurge 1 unless I've introduced a major show-stopper bug. Download here:
http://forumfiles.thegamecreators.com/download/1923770


Original Post
Well, after 1 year and 7 months of on and off development, I feel it's finally time to put CodeSurge where it properly belongs -- here in the Program Announcements.

For those of you who for some reason don't know what CodeSurge is, it's an alternative IDE for DBP which in the opinion of many forum dwellers is far superior to the standard editor that comes with DBP. The original forum thread is here

I have to thank the community for the great support given in the WIP thread. If it wasn't for your encouragement, praise, criticisms, etc., CodeSurge would never be as it is today. So, I say thanks to all of you who have contributed in any way at all to helping make CodeSurge better. You're still more than welcome to continue to make suggestions for improvements, provide bug reports, etc.

So, what have I fixed/added since the last version of CodeSurge? Well, here's what I've written down:
Fixed the access violation bug when moving an item up in the project explorer. (This only happened on certain occasions)
Fixed save on compile bug to really save before compiling.
Fixed the bug where current source wasn't given to the compiler if it was in a subfolder and not previously saved.
Added feature so you can highlight a DBP keyword to get context sensitive help on it. This way, the help system will know exactly what you want help on with a keyword like "Make object box." (Should it give help on make object, make object box, or just box?)
Made the help window dockable and replaced the large, ugly buttons with a sleek toolbar.
Fixed intellisense to properly work with keywords like "make object box" and "set sprite frame" (These DBP style of keywords are a PAIN to parse!)
Fixed bug where the project explorer wasn't alphabetized when adding a file to the project.

As you notice, I didn't add much for features as I wanted to make sure that the version 1.0 release was as solid as possible. I realize that there are some minor issues with syntax highlighting (sometimes AS doesn't get highlighted) and a LOT of features I still want to add. However, the time comes when you just have to say, it's good, it's solid, and it will just have to do for now.

If this version is good for everyone, I'm going to take some time off developing CodeSurge to make it a well-deserved website.

And of course, a new screenshot of CodeSurge is in order. Sorry about the resolution of it, but I didn't want to make dial-up users suffer, plus I didn't want to throw a massive picture in the face of those that use less than a 1600x1200 resolution.

As always, enjoy.




CodeSurge
Version 2 coming soon!

Attachments

Login to view attachments
hyrichter
14
Years of Service
User Offline
Joined: 15th Feb 2004
Location: Arizona
Posted: 20th Aug 2007 08:05
...And here's the actual download.

Good performance is better than a good excuse.
CodeSurge -- DBP Editor for serious programmers.

Attachments

Login to view attachments
Digital Awakening
AGK Developer
15
Years of Service
User Offline
Joined: 27th Aug 2002
Location: Sweden
Posted: 20th Aug 2007 09:55
STICKY STICKY STICKY!

To all of you non CS users:
This update fixes the most annoying bugs found in CS. It is very stable and you don't have to worry about code loss like with the default IDE.

[center]
CREATE games with ease! NO programming required!
WIP
empty
15
Years of Service
User Offline
Joined: 26th Aug 2002
Location: 3 boats down from the candy
Posted: 20th Aug 2007 10:05
So it's finally in the Program Announcements.

Congrats, hyrichter!

Digital Awakening
AGK Developer
15
Years of Service
User Offline
Joined: 27th Aug 2002
Location: Sweden
Posted: 20th Aug 2007 10:11
Oh, yeah. Congratulations!

[center]
CREATE games with ease! NO programming required!
WIP
Wilf
Valued Member
12
Years of Service
User Offline
Joined: 1st Jun 2006
Location: Doha, Qatar
Posted: 20th Aug 2007 10:43
Congratulations Hyrichter!

Such an awesome project. Sticky!
The Nerd
14
Years of Service
User Offline
Joined: 5th Jun 2004
Location: Denmark
Posted: 20th Aug 2007 15:55
Congratulations Hyrichter! This is a really awesome IDE You've done a great job on it.

Windsept
12
Years of Service
User Offline
Joined: 9th Jun 2006
Location: United States
Posted: 20th Aug 2007 16:25 Edited at: 20th Aug 2007 16:26
Congrats!! Really enjoy it!! Great Work!

EDIT

Oh yeah and STICKY!

hyrichter
14
Years of Service
User Offline
Joined: 15th Feb 2004
Location: Arizona
Posted: 20th Aug 2007 16:28
Thanks everyone. Glad you all enjoy it. It's a good feeling to see so many people using something you put so much time and effort into.

CodeSurge
Version 1.0 finally released! Code your DBP projects in style.
Van B
Moderator
15
Years of Service
User Offline
Joined: 8th Oct 2002
Location: Sunnyvale
Posted: 20th Aug 2007 17:06
Special mod glue applied.

Looks really neat, will check it out tonight.

We're going down... in a spiral to the ground...
Code Dragon
11
Years of Service
User Offline
Joined: 21st Aug 2006
Location: Everywhere
Posted: 20th Aug 2007 18:40
Congratulations! CodeSurge is v1.0, yay! This IDE just keeps getting better and better!

Quote: "Quote: "he probably thought you meant you thought"
NOO!! MY BRAIN IT EXPL"
Olby
14
Years of Service
User Offline
Joined: 21st Aug 2003
Location:
Posted: 20th Aug 2007 23:33
Sweet... What more can I say?

PentiumIV 1.60GHz, 256MB, NVIDIA GeForce FX 5200 128MB, AC'97, WinXP Pro SP2, DirectX 9.0c (Feb2007), DBPro 6.6b
http://www.myspace.com/producerolby
http://www.olby.times.lv
GatorHex
13
Years of Service
User Offline
Joined: 5th Apr 2005
Location: Gunchester, UK
Posted: 21st Aug 2007 00:46 Edited at: 21st Aug 2007 02:35
Well done, you saved our lifes/code and for free, eternaly greatful

[ACTUAL DOWNLOAD IS IN 2nd POST DOWN IF LIKE ME YOU DIDN'T SEE IT!]

Some things I hoped would have been improved but weren't

Could do with a search text bar on the help window to help find a command in some of those long lists of commands. (a reason I still keep the standard IDE)

Creating a new project + .dba is too complicated. I just tried it again and got a "project file is corrupt error" (another reason I keep the standard IDE hanging around)

Need an Editor Preference to make Recent Projects list longer than 4 (the standard IDE list the last 10 projects)

DinoHunter (still no nVidia compo voucher!), CPU/GPU Benchmark, DarkFish Encryption DLL, War MMOG (WIP), 3D Model Viewer
FERSIS
12
Years of Service
User Offline
Joined: 17th May 2006
Location:
Posted: 21st Aug 2007 04:29
Congratulations Hyrichter!
A new version of CodeSurge , keep it bringing more !
Thanks
Diggsey
12
Years of Service
User Offline
Joined: 24th Apr 2006
Location: On this web page.
Posted: 21st Aug 2007 13:12
The bracket matching is about 10000 times faster now!
Thanks

Code Dragon
11
Years of Service
User Offline
Joined: 21st Aug 2006
Location: Everywhere
Posted: 21st Aug 2007 15:04 Edited at: 21st Aug 2007 17:20
I feature request everything GatorHex has mentioned also. The only times I still use the default IDE for is creating new projects and source files automatically and searching the help.

A little bug report; the help window broke for me, whenever I press F1 it doesn't come up. EDIT: never mind I found it, somehow got hidden underneath the status bar. EDIT2: Lost it again, it would help if you could bring it up under the view menu.

Quote: "Quote: "he probably thought you meant you thought"
NOO!! MY BRAIN IT EXPL"
Lukas W
14
Years of Service
User Offline
Joined: 5th Sep 2003
Location: Sweden
Posted: 21st Aug 2007 16:35
I like the new feature where you can just code and run the coded stuff without saving/starting a project first. I always wanted that feature but I never asked. So good job on reading my mind

And good job with the major version release

Alsan
13
Years of Service
User Offline
Joined: 20th May 2005
Location: Germany - Nähe Kassel
Posted: 21st Aug 2007 17:41 Edited at: 21st Aug 2007 17:41
Very nice! Instant Download!

Although I'm a bit sad that Line Concatenation like in the default IDE wasn't implemented yet. I really want this feature, but use CodeSurge..

Visit my Forum [German]: www.jaf.de.hm
Unlordly
11
Years of Service
User Offline
Joined: 17th Jul 2007
Location:
Posted: 21st Aug 2007 21:36 Edited at: 21st Aug 2007 21:41
Wahay I've been waiting for this for a long time. I have to say Codesurge is a great IDE, far better then the default one anyway.

Maybe TGC could make this the default IDE for X10.

Edit: I've just checked the download 1MB . How do you get your exe's small?
GatorHex
13
Years of Service
User Offline
Joined: 5th Apr 2005
Location: Gunchester, UK
Posted: 21st Aug 2007 22:01 Edited at: 21st Aug 2007 22:07
Code Dragon, try docking the help window into the IDE under the code explorer (like in the screenshot). It's much easier not to have it floating all over the place and docking it's self somewhere crazy

DinoHunter (still no nVidia compo voucher!), CPU/GPU Benchmark, DarkFish Encryption DLL, War MMOG (WIP), 3D Model Viewer
Code Dragon
11
Years of Service
User Offline
Joined: 21st Aug 2006
Location: Everywhere
Posted: 21st Aug 2007 22:36 Edited at: 21st Aug 2007 23:07
Ok, I've tried that, and it doesn't dissappear anymore.

PS. When do you think CodeSurge.com will be online?

Quote: "Quote: "he probably thought you meant you thought"
NOO!! MY BRAIN IT EXPL"
hyrichter
14
Years of Service
User Offline
Joined: 15th Feb 2004
Location: Arizona
Posted: 22nd Aug 2007 02:49 Edited at: 22nd Aug 2007 02:51
Thanks for the sticky, Van B. Thanks everyone else for the comments.

@Gatorhex,
I thought I made creating a new project absolutely simple. Just hit save, type a name for the project, and a name for your .dba file. Done. Unless there's some bug with subfolders or something with a new project, I don't see how it can be simpler. Perhaps you can elaborate a little, as I definitely don't like the idea of my IDE creating corrupt project files.


Quote: "Edit: I've just checked the download 1MB . How do you get your exe's small?"

Haha, I guess it's small if you're used to DBP's exe size. I was feeling a little guilty as it's just about 2 mb now. I'm using Delphi, and it's exe's seem to be quite decently sized.

Quote: "PS. When do you think CodeSurge.com will be online?"

Well, that domain is owned by someone else, but as far as a website, not sure yet. Probably a few weeks at best. Might be more than a month though. Depends on how things work out for me.

Edit: As for searching the help, you can hit ctrl + f to use the built-in IE search. I admit it's kinda crappy though. I guess this means I'll have to integrate a decent help searching system in a future release.

CodeSurge
Version 1.0 finally released! Code your DBP projects in style.
GatorHex
13
Years of Service
User Offline
Joined: 5th Apr 2005
Location: Gunchester, UK
Posted: 22nd Aug 2007 03:42 Edited at: 22nd Aug 2007 04:42
Quote: "As for searching the help, you can hit ctrl + f to use the built-in IE search."


Just a button that invokes ctrl+f will help those who don't know about ctrl+f

Quote: "I thought I made creating a new project absolutely simple"


Simple if you want it called Untitled.dba, I dunno if it's just me, but whenever I try to rename it to something useful it goes all wonky

I like the standard IDE method it asks you for a new project name and it makes a folder and .dba with that name too.

Quote: "Well, that domain is owned by someone else"


Looks like cyber squat or unwanted and about to expire. You might be able to get the registra to release it or just wait until 11-14-2007 when ownership expires or as the owner is only in Texas you could ring him and see if he'll sell it or go around in person and make him an offer he can't refuse(just a joke, too much Sopranos).
Looks like he is a computing student from Singapore he seems to be using the following domains instead www.bryanttang.com, www.bryanttang.org, www.bryanttang.net and www.bryanttang.per.sg mail Bryant {.a.t.} Bryanttang.per.sg

DinoHunter (still no nVidia compo voucher!), CPU/GPU Benchmark, DarkFish Encryption DLL, War MMOG (WIP), 3D Model Viewer
Digital Awakening
AGK Developer
15
Years of Service
User Offline
Joined: 27th Aug 2002
Location: Sweden
Posted: 22nd Aug 2007 05:41
Hyrichter:
Checked and double checked. Save on compile works for subfolders but unsaved files in subfolders do not work. Changes are only included in compile from saved files.

[center]
CREATE games with ease! NO programming required!
WIP
Silvester
12
Years of Service
User Offline
Joined: 7th Dec 2005
Location: Netherlands
Posted: 22nd Aug 2007 12:14
Is it me,Or doesnt it always give the correct line number in red?As i had a missing Endif,and it went bugging me about this command : "Delete Object(X)"


Diggsey
12
Years of Service
User Offline
Joined: 24th Apr 2006
Location: On this web page.
Posted: 22nd Aug 2007 13:00
@GatorHex
It's pretty simple, you just run codesurge, which automatically brings up a blank, unsaved project. Click 'Save All' and choose the filenames and folders for the .dba and .dbpro. Then you have a new project

Digital Awakening
AGK Developer
15
Years of Service
User Offline
Joined: 27th Aug 2002
Location: Sweden
Posted: 22nd Aug 2007 14:18
POD:
If you have not updated to the latest version of DBP remarks outside CASE statements (inside SELECT) messes up the line numbers. Fixed in the latest update of DBP.

[center]
CREATE games with ease! NO programming required!
WIP
Silvester
12
Years of Service
User Offline
Joined: 7th Dec 2005
Location: Netherlands
Posted: 22nd Aug 2007 14:21
Ah,I see...Though i like V1.62c,so i'll just keep that one.


Xlaydos
14
Years of Service
User Offline
Joined: 26th Mar 2004
Location:
Posted: 22nd Aug 2007 16:30
I get about 100 acesss violations when i ever try to do anything, when i start it up, when i try to type, when i load a project, almost anything :S

However they don't stop theprogram from running, just get very annoying

Thanks
GatorHex
13
Years of Service
User Offline
Joined: 5th Apr 2005
Location: Gunchester, UK
Posted: 22nd Aug 2007 16:38
Diggsey, thanx that seems to work. I dunno what I was doing, think i was using save project then save all which screwed it up, i'll remmber to just use save all in future

DinoHunter (still no nVidia compo voucher!), CPU/GPU Benchmark, DarkFish Encryption DLL, War MMOG (WIP), 3D Model Viewer
Digital Awakening
AGK Developer
15
Years of Service
User Offline
Joined: 27th Aug 2002
Location: Sweden
Posted: 23rd Aug 2007 02:38
I would like to see the help system in a tab to the far right. A docked help is either too smal to read or covers up too much code, and it's annoying to scale it back and forth. With a tab it would cover the whole code but when you look at the code it would be completly hidden but you can always switch back and forth. Perhaps we could get a CTRL + ALT + TAB shortcut switch to and from this help tab.

In the dockable window you can have a list of all the command categories so we can quickly jump around the manual. I never use the index myself. It would also be nice if you could list links to other help files, either automatically or by manual linking by the user. I have BlueGUI and it's annoying to go look for a command and hit F1 to bring up the help and then surf around for the command I'm interested in.

[center]
CREATE games with ease! NO programming required!
WIP
PresFox
12
Years of Service
User Offline
Joined: 28th Aug 2005
Location:
Posted: 23rd Aug 2007 11:48
i am also getting access violations by the dozen

Microsoft isnt evil, they just make really crappy operating systems -- Linus torvalds
hyrichter
14
Years of Service
User Offline
Joined: 15th Feb 2004
Location: Arizona
Posted: 23rd Aug 2007 16:28
Those who are getting access violations, is there anything slightly odd about your OS/DBP installation, etc? There was a problem with this before if your registry didn't have the proper DBP path recorded, but that was fixed some time ago. For most people it runs just fine, but I'd stilll like to figure out what's causing the problem on some systems.

CodeSurge
Version 1.0 finally released! Code your DBP projects in style.
Unlordly
11
Years of Service
User Offline
Joined: 17th Jul 2007
Location:
Posted: 23rd Aug 2007 16:32
I used to get access violations, but I haven't had any lately.
Hudd
10
Years of Service
User Offline
Joined: 23rd Aug 2007
Location:
Posted: 23rd Aug 2007 17:29
I still have problems using multiple mouse cursors - Otherwise its great!
Digital Awakening
AGK Developer
15
Years of Service
User Offline
Joined: 27th Aug 2002
Location: Sweden
Posted: 23rd Aug 2007 17:32
I got those some times on the default IDE

[center]
CREATE games with ease! NO programming required!
WIP
Zona Servicios
13
Years of Service
User Offline
Joined: 6th Aug 2004
Location: Florida - Uruguay
Posted: 23rd Aug 2007 21:51
Hi. I've downloaded and looks good; but i got one problem; the ide menu is not working on VISTA; when you onpen any menu, it needs 20 seconds to draw on the screen. Is there a way for you to compile ussing simple menu? without that component?
The others parts works good for me.
Thanks!

Roberto A. Berrospe Machin, Zona Servicios.
JMS
11
Years of Service
User Offline
Joined: 20th Feb 2007
Location: California
Posted: 23rd Aug 2007 22:11 Edited at: 24th Aug 2007 23:58
@Zona Servicios
Right-click on Codesurge and go to the compatibility tab. Check the box that says "Desktop Composition". It's not the greatest fix, but it works.
PresFox
12
Years of Service
User Offline
Joined: 28th Aug 2005
Location:
Posted: 23rd Aug 2007 22:46
nothing strange with my install .. Got XP with SP2, normal DBP installation, latest version

Microsoft isnt evil, they just make really crappy operating systems -- Linus torvalds
Xlaydos
14
Years of Service
User Offline
Joined: 26th Mar 2004
Location:
Posted: 23rd Aug 2007 22:51
I think i have that as well, not sure how you check though, definatly xp, and latest version dbp, i think i installed it normally
Aaron Miller
12
Years of Service
User Offline
Joined: 25th Feb 2006
Playing: osu!
Posted: 24th Aug 2007 05:09 Edited at: 24th Aug 2007 05:09
Here's pretty CodeSurge in pretty Vista



Cheers,

-naota

Quote: "I quoted myself."

NG Website Aex.Uni forums

Attachments

Login to view attachments
Digital Awakening
AGK Developer
15
Years of Service
User Offline
Joined: 27th Aug 2002
Location: Sweden
Posted: 24th Aug 2007 13:29
Aaron:
That's nice but do you think you could scale that down to 800x600 so we don't have to scroll the forum sideways?

[center]
CREATE games with ease! NO programming required!
WIP
SageTech
13
Years of Service
User Offline
Joined: 3rd Dec 2004
Location: Orlando, Florida
Posted: 25th Aug 2007 00:20
Hyrichter,

I also am having a problem with the menus in vista, they take a few seconds to load and rolling over an item on the mouse is lagged. Please Fix, me needs to code!!!


Battle Legacy: Online Third Person Shooter
Look for it on the WIP Board!
Don Malone
15
Years of Service
User Offline
Joined: 27th Apr 2003
Location: Birmingham, Alabama
Posted: 25th Aug 2007 06:27
Quote: "I also am having a problem with the menus in vista, they take a few seconds to load and rolling over an item on the mouse is lagged. Please Fix, me needs to code!!!"


Follow JMS's instructions. Changing the Desktop composition setting will make the menus work at full speed. It worked for me when someone suggested it.

Making nothing for the forth straight year.

SageTech
13
Years of Service
User Offline
Joined: 3rd Dec 2004
Location: Orlando, Florida
Posted: 26th Aug 2007 21:31
True, but then I have to switch back and forth between vista basic and aero every time I want to code.


Battle Legacy: Online Third Person Shooter
Look for it on the WIP Board!
PowerSoft
13
Years of Service
User Offline
Joined: 10th Oct 2004
Location: United Kingdom
Posted: 27th Aug 2007 10:42
Excellent work Hyrichter, this is really great! Good job!

The Innuendo's, 4 Piece Indie Rock Band
http://theinnuendos.tk:::http://myspace.com/theinnuendosrock
Aaron Miller
12
Years of Service
User Offline
Joined: 25th Feb 2006
Playing: osu!
Posted: 28th Aug 2007 06:30
@Digital Awakening
Flock can set the size of an image... But I suppose for those who don't want a superior web browser, I can just retake the screenshot..


Cheers,

-naota

DBP, $80. DBP's plugins, $320. Watching DBP Crash, Priceless.
NG Website Aex.Uni forums
Digital Awakening
AGK Developer
15
Years of Service
User Offline
Joined: 27th Aug 2002
Location: Sweden
Posted: 28th Aug 2007 08:44
I guess for those who do not use a superior image software like Photoshop, scaling down an image for others convenience is a bother

[center]
CREATE games with ease! NO programming required!
WIP
Dr Schnitzengruber
11
Years of Service
User Offline
Joined: 19th Jul 2007
Location: C:/Projects/failed/ schnitzengruber
Posted: 3rd Sep 2007 19:54 Edited at: 3rd Sep 2007 21:01
Quote: "Hi. I've downloaded and looks good; but i got one problem; the ide menu is not working on VISTA; when you onpen any menu, it needs 20 seconds to draw on the screen. Is there a way for you to compile ussing simple menu? without that component?"


I had this problem right after I added some RAM? well it fixed now, but why did it work before my computer had a suitable amount of RAM?

@Aaron how did you get the taskbar to blend with the desktop?

If everything was back to normal, it would happen again.
Captain Taco
12
Years of Service
User Offline
Joined: 19th Sep 2005
Location:
Posted: 7th Sep 2007 06:02
@ Dr. Schnitzengruber
I could be mistaken, but I believe Vista won't use Aero if you don't meet system requirements, therefor the menus would work fine.


IN OTHER NEWS!

I just began using CodeSurge, and must admit, it's quite superior to the default IDE. However I had just one minor suggestion.

You allowed for the changing of the background color for the editor, but the rest of the program remains very white and bright. If anyone has programmed for hours on end, they know the pain of a high contrast IDE. Please could you make color change possible for the areas surrounding the editor as well, my eyes just cannot take it. or even if you just had a low contrast setting. It is very unusual for a programmer to want any background to be white in their editor. Thank you for listening

good lord that's a lot of potatos!

Login to post a reply

Server time is: 2018-07-23 01:06:04
Your offset time is: 2018-07-23 01:06:04