Sorry your browser is not supported!

You are using an outdated browser that does not support modern web technologies, in order to use this site please update to a new browser.

Browsers supported include Chrome, FireFox, Safari, Opera, Internet Explorer 10+ or Microsoft Edge.

FPS Creator X10 / [STICKY] Official FPSC X10 System Requirments

Author
Message
The Next
Web Engineer
9
Years of Service
User Offline
Joined: 3rd Dec 2007
Location: United Kingdom
Posted: 20th Oct 2008 13:29 Edited at: 29th May 2013 20:25
Please note FPSC X10 is no longer supported and for this reason this thread is no longer maintained, and cards more current than those listed here will most likely work with FPSC X10.


Please post any questions about specifications in this thread not on the FPS creator X10 board I'm here to help you out with anything you need.


Hey Guys,

Welcome to the official list of system specifications needed for FPS Creator X10 to work on your PC. This list now includes both graphic card support lists and operating system support lists.
Below there is a full list of all the graphics cards that will work with FPSC X10 i have put a lot of time and effort into this thread finding it all out for you all. This thread isnt just for those that need help you can also discuss how your cards are with running FPSC X10 and give tips on which to choose.
So here you go then... enjoy
Compatible Cards


Key:
Not compatible at all if you have this you can't use FPSC
Works but badly not recommended when using FPSC
Works 100% your all ready to start making your game

Nvidia

GForce Mobility Series
GeForce Go 7 Series - NOT DIRECTX 10 COMPATIBLE
GeForce 8400M - Slow but works just fine
GeForce 8600M - 100% Compatible
GeForce 8700M - 100% Compatible
GeForce 8800M - 100% Compatible
GeForce 9100M - 100% Compatible
GeForce 9300M - 100% Compatible
GeForce 9400M - 100% Compatible
GeForce 9500M - 100% Compatible
GeForce 9600M - 100% Compatible
GeForce 9650M - 100% Compatible
GeForce 9700M - 100% Compatible
GeForce 9800M - 100% Compatible

GForce Series
Cards earlier than 8400GT - NOT DIRECTX 10 COMPATIBLE
8400GT - Compatible but very slow - If using V1.09+ expect a huge speed drop
8500GT - Slow but works just fine
8600GT - Medium Performance
8600GTS - Medium Performance
8800GS - 100% Compatible
8800GT - 100% Compatible
8800GTS - 100% Compatible
8800GTX - 100% Compatible
8800 ULTRA - 100% Compatible
9500GT - 100% Compatible
9600GSO - 100% Compatible
9600GT - 100% Compatible
9800GT - 100% Compatible
9800GTX - 100% Compatible
9800GTX+ - 100% Compatible
9800GX2 - 100% Compatible
G 100 - Slight Lag reported
GT 120 - 100% Compatible
GT 130 - 100% Compatible
GTS 150 - 100% Compatible
210 - 100% Compatible
GT 240 - 100% Compatible
GTX 250 - 100% Compatible
GTX 260 - 100% Compatible
GTX 280 - 100% Compatible
GTX 285 - 100% Compatible
GTX 295 - 100% Compatible
310 - Compatible but slow - If using V1.09+ expect a minor speed drop
315 - 100% Compatible
GT 320 - 100% Compatible
GT 330 - 100% Compatible
GT 340 - 100% Compatible
GTX 470 - 100% Compatible
GTX 480 - 100% Compatible


ATI - ATI is not supported officially by TGC but these cards are tested for use with FPSC X10 V1.09+

Radeon Series
ATI Radeon HD 2400 Series - NOT DIRECTX 10 COMPATIBLE
ATI Radeon HD 2600 Series - Compatible but with big lags
ATI Radeon HD 2900 Series - Compatible but Known issues
ATI Radeon HD 3400 Series - Compatible but slight lags
ATI Radeon HD 3600 Series - 100% Compatible
ATI Radeon HD 3800 Series - 100% Compatible
ATI Radeon HD 4200 Series - Testing in progress
ATI Radeon HD 4300 Series - Testing in progress
ATI Radeon HD 4500 Series - 100% Compatible but with lags reported at times
ATI Radeon HD 4600 Series - 100% Compatible
ATI Radeon HD 4700 Series - 100% Compatible
ATI Radeon HD 4800 Series - 100% Compatible
ATI Radeon HD 5400 Series - 100% Compatible
ATI Radeon HD 5500 Series - 100% Compatible
ATI Radeon HD 5600 Series - 100% Compatible
ATI Radeon HD 5700 Series - 100% Compatible
ATI Radeon HD 5800 Series - 100% Compatible
ATI Radeon HD 5900 Series - Testing in progress

Radeon Mobility Series
ATI Mobility Radeon HD 2000 Series - NOT DIRECTX 10 COMPATIBLE
ATI Mobility Radeon HD 3400 Series - Slow Not Recommended
ATI Mobility Radeon HD 3600 Series - 100% Compatible
ATI Mobility Radeon HD 3800 Series - 100% Compatible
ATI Mobility Radeon HD 4000 Series - 100% Compatible
ATI Mobility Radeon HD 5000 Series - 100% Compatible

Integrated Graphics Chipsets

NO Integrated Chipsets are supported by FPSC X10 if you have one you CANNOT use FPSC X10, if by chance it does work i don't care they are not supported by TGC or FPSC X10 and support for these cards will not be given.


Supported Operating Systems to date


Windows XP - DOES NOT WORK EVER
Windows Vista 32 bit - Recommended
Windows Vista 64 bit - Recommended
Windows 7 32 bit - Recommended
Windows 7 64 bit - Recommended
MAC OSX Vista Boot Camp Enabled - After re-testing failed and does not work
MAC OSX Windows 7 Boot Camp Enabled - This can work as proven by Inferno986 in this video http://www.youtube.com/watch?v=fS-gXCWpud4. However there is NO official support given by TGC or myself on this thread for MAC Boot Camped OS's

Supported DirectX versions to date


DirectX 9.0 - Not compatible ever
DirectX 9.0c - Not compatible ever
DirectX 10 - Recommended for up to version 1.09 only
DirectX 10.1 - Recommended for all versions
DirectX 11 - MAJOR ISSUES FOUND IN MOST CASES, suggest reverting back to Direct X10.1 if you are using this version.

Windows 7 Pro, Intel i7 3.8 GHz, 16GB DDR3, NVIDIA 660Ti 2GB Overclocked, 256GB SSD, 6TB HDD
The Next
Web Engineer
9
Years of Service
User Offline
Joined: 3rd Dec 2007
Location: United Kingdom
Posted: 21st Oct 2008 16:53 Edited at: 26th Jul 2010 16:54
Important Notes/ Disclaimers


- Please note after various tests and reports Direct X11 cards have been found to have many bugs when using FPSC X10 and the Direct X11 software, we suggest you remove Direct X11 and install Direct X10.1 to remove any conflicts that other users are experiencing.
- After tests performed on several virtual computer software packages, it has been found that X10 WILL NOT work on virtual PC's.
- I am NOT responsible for any damages or loss of data caused by FPS Creators use, any hardware issues or damages must be taken up with Support not me.
- Nvidia Graphics Card require ForceWare 163 at least for the above information to be correct for the card.
- In FPSC X10 V1.08 and lower ATI Cards are not fully compatible and caused big slow downs this has now been fixed and in V1.09 and above the work as shown above.
- You MUST have Direct X 10 installed (or for V1.09 or above Direct X 10.1) Direct X 9 WONT work.
- You MUST have Windows vista or later whatever you hear Direct X 10 will NOT work in XP at all.
- Everything on this thread has been carefully checked, however i/TGC take no responsibility for incompatibilities every PC is slightly different.
- Warning to Direct X11 users, FPS Creator X10 has been found to be seriously buggy on systems using Direct X11 cards this means that if you have a Direct X11 card you CANNOT use FPS Creator X10 at this time. We hope that Lee will fix this soon.

!! USER SAFETY WARNING !!

There have been many releases of so called "X10 for XP" patches, these have been proved very unstable they can DESTROY PC hardware they often contain VIRUSES and KEY LOGGERS. DO NOT under any circumstances download them they dont work and can cost you dearly if it goes wrong.
No one will help you if you trash your PC by doing this and i'm sure TGC support will give you no help at all as you so obviously didn't read this message or countless others around the TGC site.



Any Questions on if your specs will work, post here and i will answer it here don't post all over the other boards its a waste of space and your thread will just get locked. No responses will be given if they arnt in this thread.

Get unlimited space and un-metered bandwidth hosting email me i will beat any other host
Windows 7 Pro, Intel Core 2 Duo 2.8Ghz, 4GB DDR3, Dual nvidia SLI 9800GT 1GB, 1.5TB Hard disk
icycold 2367
8
Years of Service
User Offline
Joined: 10th Jun 2008
Location: Why do you wanna know?
Posted: 22nd Oct 2008 22:30
If the lower than ATI Radeon HD26000 and lower cards dont work how come my ATI HD2400PRO works

My Website Address...

The Next
Web Engineer
9
Years of Service
User Offline
Joined: 3rd Dec 2007
Location: United Kingdom
Posted: 23rd Oct 2008 00:57 Edited at: 23rd Oct 2008 18:04
EDITED:

It does infact work but very very slowly compared to other cards, turned out the guy that tested it for me had a 256MB of that card and did not give accurate results.

Pain
FPSC Reloaded TGC Backer
10
Years of Service
User Offline
Joined: 4th Apr 2007
Location: Lake Orion, MI - USA
Posted: 23rd Oct 2008 06:09 Edited at: 25th Oct 2008 09:00
I have A Labtop.

8700m gt 512mb dedicated VRAM

Works fine no lagg(but the screen res has to be 1024x768) any higher then theres lagg.

Pain

Me = noob

and i love The TGC : )
The Next
Web Engineer
9
Years of Service
User Offline
Joined: 3rd Dec 2007
Location: United Kingdom
Posted: 23rd Oct 2008 17:51 Edited at: 24th Oct 2008 17:35
GeForce 8700GTM 512MB

According to nvidia does not exsist at all and i cant find it anywhere either so i take its a fake card.



It could be a nvision card could you try and find out otherwise i cant get it tested out.

Pain
FPSC Reloaded TGC Backer
10
Years of Service
User Offline
Joined: 4th Apr 2007
Location: Lake Orion, MI - USA
Posted: 25th Oct 2008 08:57 Edited at: 25th Oct 2008 09:00
its in my labtop so...... its prety real

http://www.alienware.com/products/area-51-m9750-notebook.aspx?SysCode=PC-LT-AREA51M9750&SubCode=SKU-DEFAULT

Pain

Me = noob

and i love The TGC : )
The Next
Web Engineer
9
Years of Service
User Offline
Joined: 3rd Dec 2007
Location: United Kingdom
Posted: 25th Oct 2008 20:01
Oh yes i just found it seems nVIDIA dont show that card on their listings i will add it what would you say the rating its for it is it 100% compatible and have you had any slow downs

Pain
FPSC Reloaded TGC Backer
10
Years of Service
User Offline
Joined: 4th Apr 2007
Location: Lake Orion, MI - USA
Posted: 27th Oct 2008 17:43
yea, when you put alot of Guys down on the map it likes to slow down to a crawl...

Pain

Me = noob

and i love The TGC : )
The Next
Web Engineer
9
Years of Service
User Offline
Joined: 3rd Dec 2007
Location: United Kingdom
Posted: 27th Oct 2008 18:06
Yeh i will add that it has lag problems

The Next
Web Engineer
9
Years of Service
User Offline
Joined: 3rd Dec 2007
Location: United Kingdom
Posted: 31st Oct 2008 21:19
BUMPED so new people getting fpsc can see easier

UK Watch Yer Back
8
Years of Service
User Offline
Joined: 27th Oct 2008
Location:
Posted: 2nd Nov 2008 22:11
Am sure the game will support this card, but before I go out and buy it, can someone tell me for sure that it will??

1024MB GEFORCE GTX280 PCI Express + DVI + TV-OUT

The Fps Creator rocks!
8
Years of Service
User Offline
Joined: 24th Oct 2008
Location: Sneaking down your chimney.
Posted: 10th Nov 2008 18:43
Will the ati radeon Xpress 1150 work?
The Next
Web Engineer
9
Years of Service
User Offline
Joined: 3rd Dec 2007
Location: United Kingdom
Posted: 10th Nov 2008 22:22
1024MB GEFORCE GTX280 PCI Express + DVI + TV-OUT

is 100% compatible good luck mate


ati radeon Xpress 1150

is not reccommended i suggest a nvidia card if oyu already have that card it willwork but not as well as others.

hotron
11
Years of Service
User Offline
Joined: 1st Oct 2005
Location: Australia
Posted: 12th Nov 2008 04:53
My "gaming computer" (Which is a laptop), has an ATI mobility 3650 (512mb, I think). Has anyone tested it or can anyone test it?
Rampage
9
Years of Service
User Offline
Joined: 4th Feb 2008
Location: New Zealand
Posted: 12th Nov 2008 07:27
I got a computer with a duel 9800 gtx, 8gb ram, Intel Core Quad 2 and a 9.6(maxed out) cpu speed, will it run x10?
I'm sorry, I'm just really crazy over my new computer!!!

[url=
"Welcome to the forums, MasterXMP. Your game looks like garbage..." - Game Maker
The Next
Web Engineer
9
Years of Service
User Offline
Joined: 3rd Dec 2007
Location: United Kingdom
Posted: 12th Nov 2008 23:02
duel 9800 gtx, 8gb ram, Intel Core Quad 2

Lmao oh my god yes nice pc rampage i'm glad to hear you got it defiantly run FPSC X10.

ATI mobility 3650 512 MB

Also works fine on the list by ATI 3600 series it means this card

Rampage
9
Years of Service
User Offline
Joined: 4th Feb 2008
Location: New Zealand
Posted: 13th Nov 2008 06:31
Don't forget 9.6ghZ! Haha, it hasn't arrived yet though, but it was bought from a place only 2 hours drive away, so it wont be that long until it arrives. And thanks Jason, maybe now I can actually sit down and FINISH RampageMOD

Cheers,
Rampage

[url=
"Welcome to the forums, MasterXMP. Your game looks like garbage..." - Game Maker
The Next
Web Engineer
9
Years of Service
User Offline
Joined: 3rd Dec 2007
Location: United Kingdom
Posted: 14th Nov 2008 12:10
Will be good to see it finished if you need help with anything or want the site done yet just add me on msn i have a new address now that why i havnt been on old one

The Fps Creator rocks!
8
Years of Service
User Offline
Joined: 24th Oct 2008
Location: Sneaking down your chimney.
Posted: 14th Nov 2008 23:12
Will a Ati Radeon Xpress 1150 work?

I love the FPSC! But it goes slow on my stupid computer!
The Next
Web Engineer
9
Years of Service
User Offline
Joined: 3rd Dec 2007
Location: United Kingdom
Posted: 14th Nov 2008 23:24 Edited at: 21st Nov 2008 17:15
Quote: "Ati Radeon Xpress 1150"


Wont work

Rampage
9
Years of Service
User Offline
Joined: 4th Feb 2008
Location: New Zealand
Posted: 17th Nov 2008 07:49
Ok...soon...it...will...arive...
This is killing me...seriously...

[url=
"Welcome to the forums, MasterXMP. Your game looks like garbage..." - Game Maker
4125
9
Years of Service
User Offline
Joined: 3rd Feb 2008
Location: Bronx, New York
Posted: 17th Nov 2008 08:44
Quote: "Will a Ati Radeon Xpress 1150 work"


Jason: FPSCX10 only works with DirectX10 video cards under Windows Vista. am asking if you knew this? If so, why type it should work?


The Fps Creator rocks!: An ATI Raedon Xpress 1150 (X1150) is NOT Direct X10, it uses DX9. You'll need a ATI HD 2xxx or above my friend.

Sorry to say that, just to clear it up...

Come Back When You Could put up a fight!!
vermilion h
8
Years of Service
User Offline
Joined: 9th Nov 2008
Location:
Posted: 21st Nov 2008 02:43
HELP!! my games are runnig kinda slow, even in little levels!, help! im not even using dinamic entities, i have a 8800 gts 320 mb, core 2 duo, 2gb ram, vista ultimate, lastest driver from nvidia ( i updated my drivers just a few days ago), i ahve powerfull games runnig without problem like far cry 2, warhead,dead space , silent hill homwcoming, what,s going on? why are my fpsc games running so slow? like i said; tinny levels,no dinamic objects,and it lags.
help!! xD
thanx
The Next
Web Engineer
9
Years of Service
User Offline
Joined: 3rd Dec 2007
Location: United Kingdom
Posted: 21st Nov 2008 17:17
@vermilion h: Thats very weird do you have latest version of FPSC X10 installed V1.08 in preferences set light mapping to the middle check box might be that.


@4125: Sorry bad info there thinking of another card edited now

SikaSina Games
9
Years of Service
User Offline
Joined: 5th Dec 2007
Location: Reading, UK
Posted: 21st Nov 2008 18:16
GeForce 8400 GS 512MB - works well with a small amount of lag with most effects off 40-90 resource speed approx.

maikyy
8
Years of Service
User Offline
Joined: 29th Jul 2008
Location: between my front and back door
Posted: 22nd Nov 2008 18:36
hey all, i have an NVIDEA GeForce 8300 GS and i have tried X10 and it just works fine for me, it's just a bit laggy but it still works

sorry for my bad english (i am dutch)
Demon Air 3D
8
Years of Service
User Offline
Joined: 16th Sep 2008
Location: England
Posted: 22nd Nov 2008 22:35
what about the 9300 gt crad does that work ? cheers man

BTW this is luke x10 its just i dont like my old account.
The Next
Web Engineer
9
Years of Service
User Offline
Joined: 3rd Dec 2007
Location: United Kingdom
Posted: 23rd Nov 2008 00:55
8300 not x10 so cant work are you sure that is your card

9300 works fine whole 9 series runs fine

maikyy
8
Years of Service
User Offline
Joined: 29th Jul 2008
Location: between my front and back door
Posted: 23rd Nov 2008 01:22
a screenie is attached

sorry for my bad english (i am dutch)

Attachments

Login to view attachments
The Next
Web Engineer
9
Years of Service
User Offline
Joined: 3rd Dec 2007
Location: United Kingdom
Posted: 23rd Nov 2008 15:42
That image doesnt prove you have X10 working on your pc you need to show me the DirectX version text.

maikyy
8
Years of Service
User Offline
Joined: 29th Jul 2008
Location: between my front and back door
Posted: 23rd Nov 2008 18:23 Edited at: 24th Nov 2008 13:34
were can i find that?
oh and another question i am looking for an new laptop for using fpsc X10 and i just want to know if this laptop is an good choise
"Acer 7730G-584G32MN laptop"

sorry for my bad english (i am dutch)
Demon Air 3D
8
Years of Service
User Offline
Joined: 16th Sep 2008
Location: England
Posted: 28th Nov 2008 19:45
hmmm would this laptop work ? 3gb ram , 2.0ghz dual core , 520gb hdd ,ATi Mobility Radeon HD 3650

BTW this is luke x10 its just i dont like my old account.
Demon Air 3D
8
Years of Service
User Offline
Joined: 16th Sep 2008
Location: England
Posted: 30th Nov 2008 17:08
hmmm would this laptop work ? 3gb ram , 2.0ghz dual core , 520gb hdd ,ATi Mobility Radeon HD 3650... thanks

BTW this is luke x10 its just i dont like my old account.
Tutelage Systems
9
Years of Service
User Offline
Joined: 12th Dec 2007
Location:
Posted: 30th Nov 2008 17:11 Edited at: 30th Nov 2008 17:16
Quote: "hmmm would this laptop work ? 3gb ram , 2.0ghz dual core , 520gb hdd ,ATi Mobility Radeon HD 3650... thanks"


Answer is here

I have been wanting to use this for ever, and I finally got the chance.


Quote: "ATI Mobility Radeon HD 3000 Series – Key Features
Incredible Microsoft® DirectX® 10.1 performance – Get ready for Microsoft® DirectX® 10.1 games and be blown away by lifelike graphics, with stunning 3D and shading effects putting you in the center of all the action."


Overall your setup should work just fine. I have heard rumors that ATI cards do not work as well in FPS Creator X10 as they should. You should browse the forums and find a game that someone has made. Download it and play it. Then you will know what your performance will be like.

The Next
Web Engineer
9
Years of Service
User Offline
Joined: 3rd Dec 2007
Location: United Kingdom
Posted: 30th Nov 2008 17:23
Well to make that easier for you yes it works fine and ATI cards do work with FPSC but can have some bugs.

Demon Air 3D
8
Years of Service
User Offline
Joined: 16th Sep 2008
Location: England
Posted: 30th Nov 2008 18:10
Thanks soo much Tutelage System and jason. i bought my laptop yesterday with thoose specs now just gota wait till christmas
soo yeah thanks alot.

BTW this is luke x10 its just i dont like my old account.
Demon Air 3D
8
Years of Service
User Offline
Joined: 16th Sep 2008
Location: England
Posted: 1st Dec 2008 15:08
Oh btw on my laptop fps creator x10 wont be laggy will it ?
thanks once again

BTW this is luke x10 its just i dont like my old account.
The Next
Web Engineer
9
Years of Service
User Offline
Joined: 3rd Dec 2007
Location: United Kingdom
Posted: 1st Dec 2008 17:59
It shouldn't be laggy it should run fine have fun with FPSC remeber FPSC X10 forums are worth joining everyone there loves it and would be very happy to see you there too its ok if you dont have FPSC X10 yet.

Link in my sig

The Next
Web Engineer
9
Years of Service
User Offline
Joined: 3rd Dec 2007
Location: United Kingdom
Posted: 16th Dec 2008 14:21
UPDATE: Nvidia Mobility cards all tested now results posted on top post.

Dark Eagle
8
Years of Service
User Offline
Joined: 21st Dec 2008
Location: Behind You
Posted: 22nd Dec 2008 00:52
Oh how i wish i had vista oh well ill have to wait
Baltico
10
Years of Service
User Offline
Joined: 20th Nov 2006
Location: Venezuela
Posted: 23rd Dec 2008 05:30
My games run similar on my Alienware laptop with nVIDIA 8800GTX as on my clone desktop with ATI 2600 HD. And all the bugs I have seen happens on both systems, so they must be related to FPSC X10 and not the hardware. I think my desktop is able to handle X10 thanks to its quad core and fast RAM.
If you have an ATI 2600 HD, It will work, beleive me, I have one.
And if you find bugs, don't buy nVIDIA, the bugs will still be there.

All you need is love
RobotDog Productions
8
Years of Service
User Offline
Joined: 22nd Dec 2008
Location:
Posted: 23rd Dec 2008 06:03

is eee pc 1000 vista compatable
plzzzzz say yes!
The Next
Web Engineer
9
Years of Service
User Offline
Joined: 3rd Dec 2007
Location: United Kingdom
Posted: 23rd Dec 2008 19:03
@RobotDog Productions

I cant answer that please give me a list of system specs or a web page where i can find them you just saying "eee pc 1000" tells me nothing

@Baltico

That card does work but has considerable more lags on certain pcs than those with a newer card. They may run similar but under neath there will be a big FPS Drop that is well hidden.

The Next
Web Engineer
9
Years of Service
User Offline
Joined: 3rd Dec 2007
Location: United Kingdom
Posted: 28th Dec 2008 15:02
Sorry had to bump this to be able to set mail back

DrSteel
8
Years of Service
User Offline
Joined: 13th Nov 2008
Location: x10community www.x10community.ath.cx
Posted: 28th Dec 2008 16:10
First i ddn't now i can, u buyed a new graphics card. Asus ATI Radeon 4850.

Love FPS Creator x10
The Next
Web Engineer
9
Years of Service
User Offline
Joined: 3rd Dec 2007
Location: United Kingdom
Posted: 29th Dec 2008 01:45
DrSteel plz post something that makes sense so i can help

game_fps
8
Years of Service
User Offline
Joined: 29th Dec 2008
Location:
Posted: 29th Dec 2008 10:57
Hi im just wondering if fpsc x10 works on the laptop type LGr40.

from jing

jing
The Next
Web Engineer
9
Years of Service
User Offline
Joined: 3rd Dec 2007
Location: United Kingdom
Posted: 29th Dec 2008 15:20
I need a list of your specs please i dont know what LGr40 is =so cant tell you i need

Graphics card, Ram and Processor

Graphics is the min i need to know to tell you

scone thief
8
Years of Service
User Offline
Joined: 22nd Jun 2008
Location:
Posted: 30th Dec 2008 02:07
Would this work on an NVDIA GeForce 7100/NVDIA nForce630?
130MB dedicated video, 830MB availible video memory?
Or will it ONLY work with 8800+?
I'll be sad if it wont run on my shiny new computer

Login to post a reply

Server time is: 2017-04-23 18:47:37
Your offset time is: 2017-04-23 18:47:37